Dydaktyka
Pracownicy Katedry Biochemii i Mikrobiologii w ramach przedmiotów: biochemia, biochemia ogólna żywności, biochemia z elementami biofizyki, biochemii roślin, mikrobiologia, bioinformatyka prowadzą zajęcia ze studentami studiów stacjonarnych, niestacjonarnych następujących Wydziałów: Biologii i Biotechnologii, Rolnictwa i Ekologii, Hodowli, Bioinżynierii i Ochrony Zwierząt, Ogrodnictwa, Żywienia Człowieka, Technologii Żywności oraz Budownictwa i Inżynierii Środowiska. Poza realizacją podstawowego kursu biochemii i mikrobiologii prowadzone są zajęcia w ramach wielu innych przedmiotów podstawowych i do wyboru.
Ponadto w Katedrze prowadzone są zajęcia z genetyki i biologii molekularnej organizmów prokariotycznych i biologii molekularnej, które mają na celu dostarczenie studentom praktycznej wiedzy z zakresu możliwości manipulacji genetycznych zgodnie z najnowszym stanem wiedzy w tej dziedzinie. Tematy ćwiczeń są dobrane tak, aby obejmowały logiczny ciąg tematyczny i eksperymentalny od sklonowania genu z organizmu źródłowego do otrzymania organizmu transgenicznego. Uczestnicy ćwiczeń mają szansę zdobyć umiejętności laboratoryjne oraz całościowe spojrzenie na zagadnienia biotechnologii, ze szczególnym uwzględnieniem ich wykorzystania w biotechnologii roślin.
Przedmioty prowadzone przez Katedrę Biochemii i Mikrobiologii
- Basic of Plant Biochemistry and Physiology
- Beztlenowe życie bakterii
- Biocenoza systemów słodkowodnych
- Biochemia
- Biochemia ekologiczna
- Biochemia eksperymentalna
- Biochemia ogólna i żywności
- Biochemia roślin
- Biochemia zwierząt
- Bioinformatyka
- Biologia molekularna
- Biologia wybranych grup mikroorganizmów
- Enzymologia
- Enzymologia i techniki biochemiczne
- Ewolucyjne aspekty symbiotycznego wiązania azotu
- Fizjologia prokariota
- Genetyka i biologia molekularna organizmów prokariotycznych
- Informatyka
- Jak mikroorganizmy nadają formę światu
- Metodologia analizy genomów
- Microbiology of soil and plants
- Mikrobiologia
- Mikrobiologia gleb
- Mikrobiologia ogólna
- Mikrobiologia przemysłowa
- Mikrobiologia rolnicza
- Mikrobiologia środowiskowa
- Mikroorganizmy w rolnictwie
- Nowe podejście badawcze, a rewolucja w mikrobiologii
- Podstawy mykologii
- Podstawy mykologii środowiskowej
- Problemy i metody nowoczesnej diagnostyki mikrobiologicznej
- Przemysłowe wykorzystanie mikroorganizmów
- Regulacja metabolizmu
- Środowiskowe i technologiczne procesy mikrobiologiczne
- Technologie informacyjne
- Wstęp do bioinformatyki
- Wybrane techniki analiz proteomicznych
Materiały do ćwiczeń (Biotechnology)
Do ćwiczeń z enzymologii dla studentów pierwszego oraz drugiego stopnia studiów na wszystkich kierunkach zalecamy „Praktikum z enzymologii” wydanie II poprawione pod redakcją dr hab. Jolanty M. Dzik. Wydawnictwo SGGW 2017.
Wzory sprawozdań
Godziny konsultacji
Godziny konsultacji pracowników KBiM ZIMA 2024/2025
Otwarte laboratoria
Godziny pracy pracowników
BHP
Ćwiczenia z biochemii
Właściwości aminokwasów i białek
Reakcje charakterystyczne węglowodanów
- Octan miedzi
- Skrobia
- 1-Naftol
- Miedzi (II) siarczan 5, CuSO4x5H2O
- Żelaza (III) chlorek 6, FeCl3
- Fruktoza
- Glukoza
- Kwas siarkowy (VI), H2SO4
- Kwas solny, HCl
- Jod krystaliczny
- Potasu jodek, KI
- Kwas mlekowy 80%
- Maltoza
- Sodu wodorotlenek, NaOH
- Orcyna
- Rezorcyna
- Sacharoza
- Sodu cytrynian
- Sodu wodorowęglan
- Glikogen
- Arabinoza
Badanie składników kwasów nukleinowych
- Line-EtOH acetonówka
- Sodu azotyn, NaNO2
- Chloroform
- Difenyloamina
- Żelaza (III) chlorek 6, FeCl3
- Kwas siarkowy (VI), H2SO4
- Kwas solny, HCL
- Hydroksyloaminy chlorowodorek
- Kwas nadchlorowy 70%
- Kwas octowy 80%
- Kwas sulfanilowy
- Sodu węglan, Na2CO3
- Sodu wodorotlenek, NaOH
- Orcyna
Rozdział i identyfikacja aminokwasów techniką bibułowej chromatografii podziałowej
Rozdział barwników roślinnych techniką cienkowarstwowej chromatografii adsorpcyjnej
Odsalanie roztworu białka metodą chromatografii sita molekularnego
- Sephadex G-25
- Albumina, frV
- Winian potasu sodu 4 hydrat
- Odcz_ Folina i Ciocalteu’a
- NaOH
- Na2CO3
- Kwas salicylowy
- KNO3
- CuSO4x 5H2O
Fotometryczne oznaczanie zawartości białka
Ilościowe oznaczenie kw. askorbinowego
- Acros_kwas szczawiowy
- POCH_DCiP
- POCH_FeCl3
- POCH_H2SO4
- POCH_HCl
- POCH_kwas askorbinowy
- POCH_NaOH
- POCH_odcz. Folina i Ciocalteu’a
- POCH_Potasu heksacyjanożelazian (III)
- POCH_TCA
Oznaczanie zawartości witaminy C w materiale roślinnym metodą miareczkową
Spektrofotometryczna metoda oznaczania grup karbonylowych
- K2HPO4 jednozasadowy
- KH2PO4 dwyzasadowy
- EDTA
- Etylowy alkohol 96%
- Etylu octan
- HCl
- KCl
- MgSO4
- Potasu azotan
- TCA
- Wapnia azotan 4, hydrat
- Chlorek guanidyny ≥99,5%,
- DNPH
- Fe EDTA
- Streptomycyna, sól siarczanowa
Spektrofotometryczna metoda oznaczania zawartości polifenoli w materiale roślinnym
Oznaczanie azotanów w siewkach roślin
- KH2PO4
- Ca(NO3)2
- CuSO4x 5H2O
- Cynku siarczan 7, hydrat
- H2SO4
- H3BO3
- KNO3
- Kwas salicylowy
- Manganu (II) chlorek 4, hydrat
- MgSO4
- NaOH
- Potasu azotan
- Sodu molibdenian 2, hydrat
- Żelaza (III) cytrynian
Czynniki warunkujące aktywność enzymów na przykładzie fosfatazy kwaśnej
- Amonu molibdenian 4, hydrat
- Kwas octowy 80%
- NaOH
- Sodu octan, hydrat
- 4-nitrofenylofosforan disodu 6, hydrat
- TRIS
Wyznaczanie stałej Michaelisa (Km), Vmax oraz określanie typu inhibicji aktywności fosfatazy kwaśnej
- Amonu molibdenian 4, hydrat
- Kwas octowy 80%
- NaOH
- Sodu octan hydrat
- 4-nitrofenylofosforan disodu 6, hydrat
- TRIS
Oznaczanie aktywności enzymów amylolitycznych
Oznaczanie aktywności proteolitycznej trypsyny
Oznaczanie aktywności aminotransferazy alaninowej
- 2-merkaptenol
- KH2PO4 jednozasadowy
- K2HPO4 dwzasadowy
- (NH4)2SO4
- EDTA
- HCl
- Izopropanol
- KOH
- Sacharoza
- TCA
- NADH
- Alanina
- PMSF
- TRIS
- 2-kwas ketoglutarowy
- LDH
Badanie szybkości hydrolizy lipidów mleka i oznaczanie aktywności lipazy trzustkowej
Spektrofotometryczna metoda oznaczania aktywności peroksydazy
- KH2PO4 dwuzasadowy
- KH2PO4 jednozasadowy
- Na2HPO4 · 12H2O
- H2O2
- KCl
- Kwas octowy 80%
- MgSO4
- NaH2PO4 · 2H2O
- Potasu azotan
- Sodu octan, hydrat
- Wapnia azotan 4 _ hydrat
- Roti-Quant
- Fe EDTA
- Gwajakol
- Pirogalol
- H2SO4
- PVP
- NaSO3
Oznaczanie aktywności dysmutazy ponadtlenowej i katalazy na żelu poliakrylamidowym
- Aceton
- Ryboflawina
- Line-EtOH acetonówka
- KH2PO4 jednozasadowy
- Na2HPO4 · 12H2O
- NaH2PO4 · 2H2O
- Gliceryna bezwodna
- H2O2
- HCl
- KCl
- MgSO4
- Potasu azotan
- Potasu heksacyjanożelazian (III)
- Wapnia azotan 4, hydrat
- Żelaza (III) chlorek 6, hydrat
- NBT
- Rotiphorese gel 30
- Roti-Quant
- TRIS
- APS
- Fe EDTA
- PVP
- Sól sodowa błękitu bromofenolowego do elektroforezy
Oznaczanie aktywności reduktazy azotanowej w siewkach roślin
Ćwiczenia z biologii molekularnej
Hybrydyzacja metodą Southerna
Izolacja DNA bakteriofaga M13
- 2-Propanol
- Agar
- Agaroza
- Bromek etydyny
- Chloroform
- EDTA
- Ekstrakt drożdżowy
- Etanol 96%
- GeneRuler 1 kb DNA Ladder
- Gliceryna bezwodna
- Glikol polietylenowy 6000
- Glukoza
- Izoamylowy alkohol
- Kwas octowy 99,5%–99,9%
- Kwas solny
- Octan amonu
- Pepton_Trypton
- RNaza
- ROTI®-Fenol do ekstrakcji kwasów nukleinowych
- SDS
- Sodu chlorek
- Sodu octan 3, hydrat
- Sodu wodorotlenek
- Sól sodowa błękitu bromofenolowego do elektroforezy
- TRIS
Izolacja DNA genomowego z roślin
- 2-Merkaptoetanol
- 2-Propanol
- Agaroza
- Bromek etydyny
- Chloroform
- CTAB
- EDTA
- Etanol 96%
- Gliceryna bezwodna
- Izoamylowy alkohol
- Kwas octowy 99,5%–99,9%
- Kwas solny
- Octan amonu
- PVP 40
- RNaza
- Sodu chlorek
- Sodu octan 3, hydrat
- Sól sodowa błękitu bromofenolowego do elektroforezy
- TRIS
Izolacja plazmidowego DNA, elektroforeza DNA w zelu agarozowym, trawienie restrykcyjne
- Agar
- Agaroza
- BamHI
- Bromek etydyny
- EDTA
- Ekstrakt drożdżowy
- Etanol 96%
- Gliceryna bezwodna
- Glukoza
- Kwas octowy 99,5%–99,9%.
- Kwas solny
- Octan amonu
- Pepton_Trypton
- RNaza.pdf
- SDS
- Sodu chlorek
- Sodu octan 3, hydrat
- Sodu wodorotlenek
- Sól sodowa ampicyliny
- Sól sodowa błękitu bromofenolowego do elektroforezy
- TRIS
- XhoI
Izolacja RNA z roślin
- 2-Propanol
- Agaroza
- Bromek etydyny
- Chloroform
- EDTA
- Etanol 96%
- Formaldehyd
- Formamid
- Gliceryna bezwodna
- MOPS
- Roti®-Aqua-Fenol do ekstrakcji RNA
- Sodu octan 3, hydrat
- Sól sodowa błękitu bromofenolowego do elektroforezy
- Tiocyjanian amonu
- Tiocyjanian guanidyniowy
Ligacja DNA, transformacja bakterii kompetentnych
- Agar
- Chlorek wapnia
- Ekstrakt drożdżowy
- Gliceryna bezwodna
- Glukoza
- IPTG
- Kwas solny
- Line-EtOH-acetonowka
- Magnezu chlorek 6, hydrat
- Manganu (II) chlorek 4, hydrat
- Octan potasu
- Pepton_Trypton
- pGEM®-T Easy
- Potasu chlorek
- Siarczan magnezowy
- Sodu chlorek
- Sodu wodorotlenek
- Sól sodowa ampicyliny
- T4 DNA ligaza
- X-ß-Gal
Nadprodukcja białka w systemie heterologicznym E. coli, oczyszczanie białka rekombinowanego, elektroforeza SDS-PAGE
- 2-Merkaptoetanol
- Amonu nadsiarczan
coomasie brillant blue R250 - Ekstrakt drożdżowy
- Etanol 96%
- Gliceryna bezwodna
- Imidazol
- IPTG
- Kwas octowy 80%
- Kwas solny
- Metanol
- Ni-NTA Agarose
- Pepton_Trypton
- SDS
- Siarczan kanamycyny
- Sodu chlorek
- TEMED
- TRIS
Reakcja PCR, izolacja DNA z zelu agarozowego
- Agaroza
- dNTP Mix
- EDTA
- GeneRuler 1 kb DNA Ladder
- Gliceryna bezwodna
- iTaq DNA Polymerase Kit
- Kwas octowy 99,5%–99,9%
- Sól sodowa błękitu bromofenolowego do elektroforezy
- TRIS
Western blot
- 2-Merkaptoetanol
- Amonu nadsiarczan
- Anti-Rabbit IgG (whole molecule)–Alkaline
- BCIP
- DMF
- EDTA
- Gliceryna bezwodna
- Glicyna
- Kwas solny
- Line-EtOH-acetonowka
- Magnezu chlorek 6, hydrat
- Metanol
- NBT
- ROTIPHORESE Gel 30 % (37,5 do 1)
- SDS
- Sodu chlorek
- Sól sodowa błękitu bromofenolowego do elektroforezy
- TEMED
- TRIS
- TRITON® X 100
- TWEEN® 20
Ćwiczenia z enzymologii
Otrzymywanie inwertazy-fruktohydrolazy β-D-fruktofuranozydów (EC 3.2.1.26) z drożdży i badanie jej właściwości
Oczyszczanie inwertazy z drożdży
- KH2PO4 jednozasadowy
- K2HPO4 dwuzasadowy
- DNS
- Potasu sodu winian
- Line-EtOH acetonówka
- Aceton
- Kwas octowy 80%
- NaCl
- Sacharoza
- Sodu octan bezwodny
- Sodu wodorotlenek
- Sodu wodorowęglan
- Roti-Quant
- DEAE–Cellulose
- SephadexG200
Oczyszczanie oraz badanie aktywności dehydrogenazy glutaminianowej
- 2-Mercaptoethanol
- Line-EtOH acetonówka
- KH2PO4 jednozasadowy
- Amonu siarczan
- HCl
- KCl
- KOH
- Magnezu siarczan siedmiowodny
- Amonu chlorek
- NADH
- Roti®-Quant 5x conc.
- TRIS
- α-Ketoglutaric acid disodium salt dihydrate
Wykorzystanie elektroforezy w warunkach denaturujących do analizy stopnia oczyszczania białek i wyznaczania ich masy cząsteczkowej
Inhibicja enzymatyczna
Badanie aktywnosci proteolitycznej podpuszczki oraz preparatu podpuszczkopodobnego
- Coomassie® Brilliant blue
- Sodu diwodorofosforan 2, hydrat
- di-Sodu wodorofosforan 12, hydrat
- Sól sodowa błękitu bromofenolowego do elektroforezy
- NaOH
- Glicyna
- HCl
- Kwas octowy
- Metanol
- Odczynnik Folina i Ciocalteu’a
- Sacharoza
- Sodu octan bezwony
- TCA
- Pepstatyna A
- Podpuszczka z żoładka cieląt
- Podpuszczka z Mucor miehei
- Rotiphorese® Gel
- Kazeina sodowa
- TEMED
- TRIS
- Amonu nadsiarczan
- Azocasein
- Czerń amidowa
Elektroforetyczna identyfikacja enzymów amylolitycznych i fosforolitycznych w tkankach roślinnych
- Kwas jabłkowy
- Kwas octowy
- Line-EtOH-acetonowka
- Starch, soluble
- Glicyna
- HCl
- Jod
- Potasu jodek
- NaCl
- NaOH
- Sodu octan bezwodny
- Wapnia chlorek
- Glikogen
- Rotiphorese® Gel 40
- TEMED
- TRIS
- Tetrahydrat soli disodowej α-D-glukozy-1-fosforanu
- Amonu nadsiarczan
Hydroliza skrobi przez unieruchomioną glukoamylazę
- Chitosan
- DNS
- Potasu sodu winian
- Starch, soluble
- Jod
- KJ
- Na2HPO4
- NaOH
- Amyloglucosidase
- Kwas cytrynowy 1, hydrat
Oczyszczanie kwasu fitynowego z ziarniaków zbóż technika chromatografii jonowyminnej
Basics of plant biochemistry and physiology
Tematy prac dyplomowych
Lista proponowanych tematów prac dyplomowych do wykonania w Katedrze Biochemii i Mikrobiologii
Praca inżynierska (rolnictwo i inżynieria ekologiczna)
Promotor Temat dr hab. inż. Urszula Jankiewicz Udział lakaz grzybowych/ bakteryjnych w biodegradacji ksenobiotyków dr hab. inż. Urszula Jankiewicz Mechanizmy oporności bakterii na metale ciężkie lub/i kseniobiotyki dr hab. inż. Urszula Jankiewicz Synteza biosurfaktantów przez bakterie izolowane z zanieczyszczonych środowisk dr hab. inż. Urszula Jankiewicz Chitynazy roślinne – funkcje, mechanizm regulacji syntezy dr inż. Agnieszka Grabowska Wykorzystanie metod biotechnologicznych w hodowli roślin dr inż. Agnieszka Grabowska Rośliny transgeniczne i ich rola w rolnictwie dr inż. Małgorzata Nykiel Polifenole – prawda i mity
Praca magisterska (biologia i biotechnologia)
Oferta tematów prac dyplomowych – Kierunek Biologia/ Biotechnologia – MGR – Katedra Biochemii i Mikrobiologii rok akademicki 2023/2024
Temat pracy, opis pracy 2-5 zdań
Promotor/ tel-SGGW/e-mail
Wpływ trans-primingu na metobolizm kwasu abscysynowego w roślinach ziemniaka (Solanum tuberosum L.) poddanych suszy
Negatywny wpływ suszy na wzrost i rozwój roślin może być niwelowany poprzez zastosowanie primingu. Kwas abscysynowy (ABA) jest jednym z fitohormonów, warunkujących odpowiedź roślin na działanie niekorzystnych czynników środowiskowych. Praca będzie polegała na określeniu wybranych parametrów fizjologicznych roślin poddanych stresowi, u których uprzednio zastosowano priming oraz badaniu ekspresji genów zaangażowanych w metabolizm ABA, z wykorzystaniem metod biologii molekularnej.
Dr Justyna Fidler/tel. 225932574/justyna_fidler@sggw.edu.pl Wpływ trans-primingu na markery stresu oksydacyjnego w roślinach ziemniaka (Solanum tuberosum L.) poddanych suszy.
Zastosowanie primingu może w istotny sposób modyfikować tolerancję rośliny na pojawiający się stres i przygotować ją do szybkiej odpowiedzi umożliwiającej ograniczenie uszkodzeń komórki. Praca będzie polegała na wykorzystaniu metod spektrofotometrycznych i western blot do oznaczenia wybranych markerów stresu oksydacyjnego świadczących o uszkodzeniach oksydacyjnym tkanek.
Dr Marta Gietler/ marta_gietler@sggw.edu.pl tel. 22 59 325 74 Wpływ trans-primingu na homeostazę redox roślin ziemniaka (Solanum tuberosum L.) poddanych działaniu suszy Dr Małgorzata Nykiel/
malgorzata_nykiel@sggw.edu.pl tel. 22 59 325 75
Oznaczanie zawartości wybranych pochodnych izoprenoidowych (sterole/ dolichole) i statusu prenylacji białek geranylogeranylowanych (Rab, ROP) w roślinach rzodkiewnika Arabidopsis thaliana niosących mutacje w genie HMGR kodującym enzym reduktazę 3-hydroksy-3metylo-glutaryloCoA ze szlaku biosyntezy izoprenoidów cytoplazmatycznych u roślin (eksperymentalna- biochemia).
W ramach wykonywanej pracy student otrzyma rośliny homozygotyczne pod względem mutacji w genie hmgr1 i oznaczy w materiale roślinnym skład i zawartość lipidów takich jak dolichole (metodą HPLC) oraz sterole (HPLC lub GC). Ponadto do roślin hmgr1 zostaną wprowadzone metodą krzyżówek genetycznych konstrukty kodujące fuzje fluorescencyjne wybranych białek Rab (np. RabD1) i ROP (np. ROP3), które są aktywne tylko po dołączeniu reszt lipidowych pochodzących ze szlaku izoprenoidowego (geranylogeranylacja). W mikroskopie konfokalnym zostanie dokonana ocena lokalizacji białek fuzyjnych i metodami biochemicznymi zbadany status ich lipidacji. Całościowo praca pozwoli na ocenę, które odgałęzienie ścieżki biosyntetycznej izoprenoidów jest traktowane priorytetowo w warunkach niedoboru wyjściowego substratu.
W poszukiwaniu nowych białek regulatorowych dla kompleksu roślinnej Rab Geranylogeranylo Transferazy (RGT).
Kompleks enzymatyczny Rab Geranylogeranylo Transferazy katalizuje reakcję przyłączenia reszt lipidowych do cząsteczek białek Rab. Bez tej modyfikacji lipidowej białka Rab nie wiążą się do błon wewnątrzkomórkowych i nie są zdolne do pełnienia swych funkcji w transporcie komórkowym. Praca polega na skonstruowaniu złoża powinowactwa z unieruchomionym białkiem REP (jedno z białek kompleksu RGT) i próby znalezienia białkowych składników lizatu komórkowego z rzodkiewnika, które wiązałyby się do tej kolumny. Zastosowane zostaną metody biochemii funkcjonalnej i strukturalnej białek.
Dr Małgorzata Gutkowska-Stronkowska/
malgorzata_gutkowska-stronkowska@sggw.edu.pl tel. 22 5932578
Wpływ suszy na aktywność DPE w liściach S. tuberosum.
Susza wpływa na procesy syntezy i rozkładu skrobi w liściach roślin wyższych. Jednym z enzymów zaangażowanych w te procesy, jest transferaza – DPE, który katalizuje przeniesienie linearnego łańcucha glukozowego z donora na inny łańcuch α–glukanów (akceptor). Enzym ten występuje w chloroplastach i cytoplazmie, można mierzyć jego aktywność w żelu poliakryloamidowym po elektroforezie i fotometrycznie. Techniki: elektroforeza, pomiar fotometryczny, pomiar WSD, zawartości chlorofilu a i b, hodowla roślin w szklarni.
Sławomir Orzechowski/ 022 5932560/ slawomir_orzechowski@sggw.edu.pl Określenie wpływu wybranych biowęgli na kluczowe mikroorganizmy ciemnej fermentacji
W ramach pracy student otrzyma sześć rożnych typów biowęgli uzyskanych na drodze pirolizy niskotemperaturowej oraz wysokotemperaturowej. Następnie stosując szereg techniki mikrobiologii klasycznej oceni wpływ różnych dawek biowęgli na wzrost i rozwój mikroorganizmów kluczowych w przebiegu ciemnej fermentacji, warunkujących wydaną produkcję wodoru (bakterie z rodzaju Clostridium, bakterie kwasu mlekowego). Eksperymenty pozwolą na ocenę zasadności stosowania biowęgli rożnego pochodzenia jako potencjalnych stabilizatorów w procesie produkcji wodoru na drodze ciemnej fermentacji.
Aleksandra Chojnacka /022 5932578/
aleksandra_chojnacka@sggw.edu.pl
Wykorzystanie lakaz mikrobiologicznych w degradacji ksenobiotyków.
Lakazy to enzymy z klasy oksydoreduktaz syntetyzowane przez bakterie i grzyby. Są to enzymy o dużym potencjale aplikacyjnym, są stosowane miedzy innymi do usuwania zanieczyszczeń ze środowiska naturalnego.
Urszula Jankiewicz /022 5932558
Urszula_jankiewicz@sggw.edu.pl
Udział cząsteczek sygnałowych quorum sensing w stymulacji wzrostu roślin.
Celem badań będzie ocena wpływu laktonów homoseryny (cząsteczek QS) o różnej długości łańcucha węglowego na wzrost roślin w warunkach stresu abiotycznego lub/i biotycznego. Cząsteczki QS odgrywają dużą rolę w interakcjach bakteria- roślina
Urszula Jankiewicz /022 5932558
Urszula_jankiewicz@sggw.edu.pl
Rola bakterii w stymulacji wzrostu roślin.
Celem pracy będzie stworzenie szczepionki bakteryjnej (dwa – trzy różne gatunki bakterii) , które będą zapewniały lepszy wzrost roślin w określonych warunkach.
Urszula Jankiewicz /022 5932558
Urszula_jankiewicz@sggw.edu.pl
Ekspresja proteinaz cysteinowych w siewkach jęczmienia jarego (H. vulgarae L.) w odpowiedzi na dwuczynnikowy stres środowiskowy.
W pracy przeanalizowana zostanie ekspresja genów kodujących proteinazy z rodziny C1 i C13 oraz aktywność tych enzymów (metodami spektrofotometrycznymi oraz fluorymetrycznymi) w roślinach poddanych dwuczynnikowemu (biotycznemu i abiotycznemu) stresowi środowiskowemu.
Dr inż. Beata Prabucka / beata_prabucka@sggw.edu.pl / tel. 022 5932576 Analiza ekspresji oraz charakterystyka genów z rodziny CER 1 zaangażowanych w biosyntezę wosków roślinnych biorących udział w odpowiedzi roślin na stres suszy Joanna Szewińska /022 5932570/
joanna_szewinska@sggw.edu.pl
- Stworzenie kolekcji bakterii pochodzących ze środowiska i jej charakterystyka pod kątem występowania genów oporności na antybiotyki
- Charakterystyka plazmidów niosących geny oporności na antybiotyki izolowanych od zwierząt
Obecnie mamy do czynienia z gwałtownym rozprzestrzenianiem się bakterii niosącymi geny oporności na antybiotyki. Jest to niezwykle ważny problem związany z medycyną zakażeń i terapią antybiotykową. Jednak często, to właśnie bakterie występujące w środowisku związanym z człowiekiem i zwierzętami są rezerwuarem genów oporności.
W trakcie pracy, planowane jest stworzenie i scharakteryzowanie kolekcji bakterii, która będzie wykorzystywana w przyszłości do badań. W przypadku gdy zostaną wykryte szczepy oporne, dalsza charakterystyka będzie obejmowała identyfikację genu i mobilnego elementu, który go przenosi. W pracy zostaną wykorzystane techniki mikrobiologiczne (posiewy na różne podłoża, oznaczenie minimalnego stężenia hamującego MIC) i techniki molekularne (izolacja DNA, amplifikacja, trawienie enzymami restrykcyjnymi, klonowanie, transformacja, i inne)
Izabela Sitkiewicz
Izabela_sitkiewicz@sggw.edu.pl
Praca licencjacka/inżynirska (biologia i biotechnologia)
Warszawa, 18 marca 2022
Oferta tematów prac dyplomowych – Licencjat/Inżynierskie – Katedra Biochemii i Mikrobiologii rok akademicki 2022/2023
Temat pracy, opis pracy 2-5 zdań Promotor/ tel-SGGW/e-mail Udział dwudomenowych cystatyn w regulacji aktywności endopeptydaz cysteinowych Dr inż. Beata Prabucka / beata_prabucka@sggw.edu.pl / tel. 022 5932576 Porównanie przydatności różnych metod ekstrakcji i podczyszczania endopeptydaz w oparciu o natywną analizę elektroforetyczną Dr inż. Beata Prabucka / beata_prabucka@sggw.edu.pl / tel. 022 5932576 Wpływ promieniowania UV na zawartość wybranych metabolitów wtórnych w brokule. Dr Anna Rybarczyk-Płońska/ anna_rybarczyk_plonska@sggw.edu.pl, tel. 22 593 25 76 Ocena potencjału bioremediacyjnego szczepów bakterii wyizolowanych z gleby zanieczyszczonej cyjankami. Cyjanki są jedną z najszybciej działających trucizn. Większość cyjanków występujących w środowisku naturalnym ma charakter antropogeniczny i pochodzi z procesów przemysłowych. Środowisko glebowe długotrwale i w wysokim stopniu zanieczyszczone kompleksami cyjankowymi może selekcjonować mikroorganizmy o metabolizmie umożliwiającym degradację tych kompleksów, sprzyjając naturalnym procesom bioremediacji. Praca polega na izolacji czystych kultur bakteryjnych z gleby trwale zanieczyszczonej kompleksami cyjanku oraz ocenie zdolności tych bakterii do wykorzystania kompleksów cyjanku jako źródła potrzebnego d wzrostu węgla i/lub azotu.
dr Aleksandra Chojnacka/ 22 593 25 78/ Optymalizacja ekspresji białka dehydrogenazy glutaminianowej (GDH) w komórkach E.coli. Najczęściej stosowanym układem do nadprodukcji białek jest system prokariotyczny oparty na bakteriach E. coli. System ten pozwala na uzyskanie w krótkim czasie dużych ilości rekombinowanych białek. Praca będzie polegała na wykorzystaniu technik biologii molekularnej w celu otrzymania konstruktu genetycznego pozwalającego na nadekspresję GDH. Kolejnym etapem będzie optymalizacja ekspresji białka.
Dr Agnieszka Grabowska/Tel: 022 5932577 agnieszka_grabowska@sggw.edu.pl
Katalog białek efektorowych wybranej bakterii. Wiele bakterii, głównie patogennych wyewoluowało duże arsenały wydzielanych czynników wirulencji. Są to tak zwane białka efektorowe, które przemodelowują kluczowe dla gospodarza ścieżki sygnałowe w celu stworzenia sobie przyjaznej niszy umożliwiającej przetrwanie i proliferację. Są to na przykład reorganizacja cytoszkieletu, wyciszanie mechanizmów obronnych, degradacja białek proliferacja i różnicowanie się komórek itp. Praca będzie polegała na wykorzystaniu metod bioinformatyki do zidentyfikowania i skatalogowania prawdopodobnych białek efektorowych w wybranym proteomie bakterii.
Dr Marcin Gradowski/marcin_gradowski@sggw.edu.pl Wpływ suszy na homeostazę redoks siewek jęczmienia (Hordeum vulgare L.) Jęczmień jest jednym z kluczowych zbóż w rolnictwie. Zmiany klimatu przyczyniają się do występowania suszy glebowej co wywołuje stres oksydacyjny, który z jednej strony jest jednym z elementów pozwalających na aklimatyzację rośliny, a z drugiej może prowadzić do uszkodzeń oksydacyjnych i śmierci. Celem pracy będzie zbadanie homeostazy redoks na różnych poziomach stresu suszy.
Dr Marta Gietler/ marta_gietler@sggw.edu.pl tel. 22 59 325 74 Zmiany w profilu antyoksydacyjnym jęczmienia (Hordeum vulgare L.) pod wpływem wybranego metalu ciężkiego Coraz większe zanieczyszczenie środowiska metalami ciężkimi przyczynia się nie tylko do obniżenia plonowania, ale również gromadzenia się metali ciężkich w roślinach, co stanowi bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia człowieka. Metale ciężkie nie tylko ulegają akumulacji w roślinie, ale również prowadzą do nadprodukcji RFT co z kolei uruchamia mechanizm antyoksydacyjny roślin.
Celem pracy będzie określenie jak różne poziomy stresu metalu ciężkiego wpływają na aktywność systemu antyoksydacyjnego jęczmienia.
Dr Marta Gietler/ marta_gietler@sggw.edu.pl tel. 22 59 325 74 Wpływ stresu zasolenia na aktywność wybranych elementów systemu antyoksydacyjnego jęczmienia (Hordeum vulgare L.) Obniżanie się wód gruntowych sprzyja akumulacji soli w glebie. Jony soli nie tylko utrudniają pobieranie wody przez roślinę, ale również maja działanie toksyczne. W wyniku traktowania roślin różnymi stężeniami soli dochodzi do wytworzenia wtórnego stresu oksydacyjnego, który częściowo jest niwelowany przez system antyoksydacyjny. Zadaniem w pracy będzie zbadanie jak różne stężenia soli wpływają na enzymatyczną i nieenzymatyczną część systemu antyoksydacyjnego.
Dr Marta Gietler/ marta_gietler@sggw.edu.pl tel. 22 59 325 74 Ewaluacja markerów stresu oksydacyjnego w jęczmieniu (Hordeum vulgare L.) rosnącym w warunkach wysokiej temperatury Na skutek zmian klimatu temperatura na Ziemi stale rośnie, co wpływa na rośliny wykorzystywane rolniczo. Podniesiona temperatura, oraz nadmierna ekspozycja na promieniowanie słoneczne przyczyniają się uszkodzeń systemu fotosyntetycznego i zwiększenia produkcji RFT. Nadmiar RFT prowadzi do uszkodzeń oksydacyjnych białek, kwasów nukleinowych i lipidów, co prowadzi do zahamowania wzrostu i rozwoju rośliny, a nawet jej śmierci. Celem pracy będzie ocena jak różne wartości temperatury i intensywności naświetlania wpływają na zawartość barwników roślinnych, peroksydację lipidów i wartości innych markerów stresu u jęczmienia.
Dr Marta Gietler/ marta_gietler@sggw.edu.pl tel. 22 59 325 74 Analiza ekspresji wybranych genów związanych z percepcją i metabolizem kwasu abscysynowego w siewkach jęczmienia (Hordeum vulgare L.) poddanych suszy. Kwas abscysynowy (ABA) jest jednym z fitohormonów, regulujących odpowiedź rośliny na działanie niekorzystnych warunków środowiskowych. Praca będzie polegała na określeniu wybranych parametrów fizjologicznych roślin poddanych stresowi i oznaczeniu biochemicznych markerów stresu. Badanie ekspresji genów, kodujących enzymy zaangażowane w biosyntezę i katabolizm ABA jak również białek receptorowych warunkujących percepcję tego fitohormonu będzie wymagało zastosowania wybranych technik biologii molekularnej.
Dr Justyna Fidler/ justyna_fidler@sggw.edu.pl tel. 22 59 325 74 Analiza ekspresji genów kodujących białkowe receptory kwasu abscysynowego w siewkach jęczmienia (Hordeum vulgare L.) poddanych dwuczynnikowemu stresowi środowiskowemu Percepcja kwasu abscysynowego (ABA) odbywa się poprzez wiązanie tego fitohormonu do białkowych receptorów typu PYR/PYL. Przeprowadzone dotychczas badania wskazują, że jest to główny komponent ścieżki sygnałowej, od którego zależy wrażliwość tkanek roślinnych na ABA, warunkująca odpowiedź na działanie niekorzystnych czynników środowiskowych. Praca będzie polegała na określeniu wybranych parametrów fizjologicznych roślin poddanych stresowi, oznaczeniu biochemicznych markerów stresu i badaniu ekspresji ww. genów z wykorzystaniem metod biologii molekularnej.
Dr Justyna Fidler/ justyna_fidler@sggw.edu.pl tel. 22 59 325 74 Identyfikacja i analiza ekspresji genów kodujących wybrane enzymy antyoksydacyjne w siewkach jęczmienia poddanych stresowi środowiskowemu Enzymy antyoksydacyjne pełnią znaczącą rolę w utrzymaniu homeostazy redoks w komórce, która pod wpływem działania czynnika stresowego – suszy, zasolenia, podwyższonej temperatury, zostaje zaburzona. Praca będzie polegała na identyfikacji genów kodujących wybrane enzymy antyoksydacyjne oraz analizie ich ekspresji w siewkach jęczmienia poddanych stresowi.
Dr Justyna Fidler/ justyna_fidler@sggw.edu.pl tel. 22 59 325 74 Wpływ zmian klimatu na rośliny Rolnictwo jest gałęzią gospodarki najbardziej zależną od warunków klimatycznych i związanych z nimi zjawisk atmosferycznych takich jak nasłonecznienie, temperatura oraz przestrzenny i czasowy rozkład opadów. Postępujące zmiany klimatu stwarzają zatem zupełnie nową sytuację dla rolnictwa, a następujące w konsekwencji tych zmian stresy środowiskowe w znaczącym stopniu wpływają na rośliny. Celem pracy będzie zbadanie jaki jest poziom wiedzy dotyczącej zmian klimatu i ich wpływu na produkcję roślinną w wybranej grupie polskiego społeczeństwa (badanie ankietowe).
Dr Justyna Fidler/ justyna_fidler@sggw.edu.pl tel. 22 59 325 74 Analiza ekspresji wybranych genów żyta (Secale cereale) biorących udział w biosyntezie wosków kutykularnych w liściach poddawanych stresowi suszy. dr Joanna Szewińska /joanna_szewinska@sggw.edu.pl, tel. 22 59 325 70 Chitynazy i glukanazy jako wazne enzymy w biokontroli względem grzybowych fitopatogenow Celem pracy będzie izolacja chitynolitycznych i glukanolitycznych bakterii glebowych oraz ocena ich roli w hamowaniu wzrostu fitopatogenów roślinnych .
Dr hab. Urszula Jankiewicz Mikroorganizmy syntetyzujące deaminazę 1-aminocyklopropano-1-karboksylową Celem pracy będzie izolacja z gleby bakterii, syntetyzujących deaminazę acc, enzymu zaangażowanego w niwelowanie skutków czynników stresowych u roślin. W kolejnych etapach pracy dokonana będzie ocena znaczenia tych bakterii w stymulacji wzrostu roślin.
Dr hab. Urszula Jankiewicz urszula_jankiewicz@sggw.edu.pl
Charakterystyka filogenetyczna szczepów ryzobium zakażających przedstawicieli plemienia Genisteae Projekt obejmuje izolację szczepów ryzobium z brodawek korzeniowych Genisteae, a następnie ich charakterystykę filogenetyczną przy użyciu wybranych genów markerowych. W pracy zostaną zastosowane techniki PCR oraz sekwencjonowania DNA. Celem pracy jest opisanie nowych gatunków ryzobium tworzących brodawki korzeniowe na roślinach należących do plemienia Genisteae.
Dr hab. Tomasz Stępkowski prof SGGW tomasz_stepkowski@sggw.edu.pl Analizy filogenetyczne bakterii ryzobiowych izolowanych z brodawek korzeniowych roślin z rodziny Fabaceae w oparciu o geny metabolizmu podstawowego. Większość roślin z rodziny Fabaceae posiada zdolność do wchodzenia w zależności symbiotyczne z bakteriami wiążącymi azot cząsteczkowy, określanymi wspólnym terminem – ryzobia. Szacuje się, że dzięki tej symbiozie asymilowane jest około 80% biologicznie wiązanego w glebie azotu. Celem pracy będzie określenie przynależności taksonomicznej izolatów ryzobiowych infekujących wybranych przedstawicieli roślin należących do rodziny Fabaceae w oparciu o powszechnie wykorzystywane w tym celu markery genetyczne m.in. dnak i glnII.
dr Joanna Banasiewicz joanna_banasiewicz@sggw.edu.pl
tel. 22 59 325 44
Analizy filogenetyczne bakterii ryzobiowych izolowanych z brodawek korzeniowych roślin z rodziny Fabaceae w oparciu o geny symbiotyczne. Większość roślin z rodziny Fabaceae posiada zdolność do wchodzenia w zależności symbiotyczne z bakteriami wiążącymi azot cząsteczkowy, określanymi wspólnym terminem – ryzobia. Szacuje się, że dzięki tej symbiozie asymilowane jest około 80% biologicznie wiązanego w glebie azotu. Celem pracy będzie określenie pochodzenia geograficznego izolatów ryzobiowych infekujących wybranych przedstawicieli roślin należących do rodziny Fabaceae w oparciu o powszechnie wykorzystywane w tym celu markery genetyczne m.in. nifD i nodA.
dr Joanna Banasiewicz joanna_banasiewicz@sggw.edu.pl
tel. 22 59 325 44
Wpływ suszy na aktywność aminotranferaz w liściach S. tuberosum. Susza wpływa na procesy proteolityczne w liściach roślin wyższych. Enzymami zaangażowanymi w wykorzystanie powstałymi w takich warunkach aminokwasów są aminotransferazy: alaninowa i glicynowa. Techniki: pomiar fotometryczny aktywności, pomiar WSD, zawartości chlorofilu a i b, hodowla roślin w szklarni.
Sławomir Orzechowski/ 022 5932560/ slawomir_orzechowski@sggw.edu.pl Drobnocząsteczkowe układy antyoksydacyjne. Małgorzata Nykiel malgorzata_nykiel@sggw.edu.pl
tel. 22 59 325 75
Biomarkery w ocenie oksydacyjnych uszkodzeń białek. Małgorzata Nykiel malgorzata_nykiel@sggw.edu.pl
tel. 22 59 325 75
Wpływ stresu oksydacyjnego na funkcję białek. Małgorzata Nykiel malgorzata_nykiel@sggw.edu.pl
tel. 22 59 325 75
Ureidy jako potencjalne elementy systemu antyoksydacyjnego w komórkach roślinnych Celem pracy będzie zbadanie właściwości przeciwutleniających ureidów oraz ocena ich zdolności do usuwania reaktywnych form tlenu w liściach fasoli poddanej działaniu czynników stresowych tj. zasolenie, odwodnienie czy metale ciężkie. W pracy zostaną wykorzystane metody biochemiczne min. oznaczanie zawartości ureidów, H2O2 oraz O2–, oznaczenie stopnia peroksydacji lipidów.
Edyta Zdunek-Zastocka /022 5932577/ Nadekspresja genu kodującego dehydrogenazę ksantynową w roślinach Arabidopsis thaliana Celem pracy będzie przygotowanie konstruktu genowego umożliwiającego nadekspresję genu kodującego dehydrogenazę ksantynową w roślinach Arabidopsis thaliana. W pracy zostaną wykorzystane metody biologii molekularnej min. izolacja DNA, PCR, elektroforeza DNA, klonowanie, transformacja komórek bakterii metodą szoku cieplnego oraz za pomocą elektroporacji, transformacja A. thalina.
Edyta Zdunek-Zastocka /022 5932577/ Dehydrogenaza ksantynowa grochu jako źródło reaktywnych form tlenu Celem pracy będzie zidentyfikowanie reaktywnych form tlenu produkowanych przez dehydrogenazę ksantynową grochu. W pracy zostaną wykorzystane metody biochemiczne min.: rozdział elektroforetyczny białek, oznaczenie zawartości białek, analizy zymograficzne.
Edyta Zdunek-Zastocka /022 5932577/ Wpływ reaktywnych form tlenu na percepcję kwasu abscysynowego podczas kiełkowania nasion Celem pracy będzie zidentyfikowanie, a następnie zbadanie ekspresji genów kodujących wybrane białka receptorowe ABA w nasionach grochu kiełkujących w obecności H2O2. W pracy zostaną wykorzystane metody biologii molekularnej min. izolacja i elektroforeza DNA oraz RNA, klonowanie, transformacja komórek bakteryjnych, elucja DNA, one-step RT-PCR.
Edyta Zdunek-Zastocka /022 5932577/ Analiza ekspresji genu kodującego aminopeptydazę prolinową w siewkach grochu poddanego działaniu czynników stresowych Celem pracy będzie zidentyfikowanie, a następnie zbadanie poziomu transkryptu genu kodującego aminopeptydazę prolinową w siewkach grochu poddanego działaniu czynników stresowych tj. zasolenie, odwodnienie czy metale ciężkie. W pracy zostaną wykorzystane metody biologii molekularnej min. izolacja i elektroforeza DNA oraz RNA, klonowanie, transformacja komórek bakteryjnych, elucja DNA, one-step RT-PCR.
Edyta Zdunek-Zastocka /022 5932577/
Praca magisterska (rolnictwo i inżynieria ekologiczna)
Promotor Temat dr hab. inż. Urszula Jankiewicz Izolacja bakterii antagonistycznych względem fitopatogenicznych grzybów dr hab. inż. Urszula Jankiewicz Degradacja aniliny i jej pochodnych przez tlenowe mikroorganizmy glebowe dr hab. inż. Urszula Jankiewicz Udział drożdży w biologicznej ochronie roślin dr inż. Małgorzata Nykiel Mechanizmy degradacji białek dr inż. Sławomir Orzechowski Analiza wpływu suszy na aktywność amylaz w liściach ziemniaka