Dydaktyka
Pracownicy Katedry Biochemii i Mikrobiologii w ramach przedmiotów: biochemia, biochemia ogólna żywności, biochemia z elementami biofizyki, biochemii roślin, mikrobiologia, bioinformatyka prowadzą zajęcia ze studentami studiów stacjonarnych, niestacjonarnych następujących Wydziałów: Biologii i Biotechnologii, Rolnictwa i Ekologii, Hodowli, Bioinżynierii i Ochrony Zwierząt, Ogrodnictwa, Żywienia Człowieka, Technologii Żywności oraz Budownictwa i Inżynierii Środowiska. Poza realizacją podstawowego kursu biochemii i mikrobiologii prowadzone są zajęcia w ramach wielu innych przedmiotów podstawowych i do wyboru.
Ponadto w Katedrze prowadzone są zajęcia z genetyki i biologii molekularnej organizmów prokariotycznych i biologii molekularnej, które mają na celu dostarczenie studentom praktycznej wiedzy z zakresu możliwości manipulacji genetycznych zgodnie z najnowszym stanem wiedzy w tej dziedzinie. Tematy ćwiczeń są dobrane tak, aby obejmowały logiczny ciąg tematyczny i eksperymentalny od sklonowania genu z organizmu źródłowego do otrzymania organizmu transgenicznego. Uczestnicy ćwiczeń mają szansę zdobyć umiejętności laboratoryjne oraz całościowe spojrzenie na zagadnienia biotechnologii, ze szczególnym uwzględnieniem ich wykorzystania w biotechnologii roślin.
Przedmioty prowadzone przez Katedrę Biochemii i Mikrobiologii
- Basic of Plant Biochemistry and Physiology
- Beztlenowe życie bakterii
- Biocenoza systemów słodkowodnych
- Biochemia
- Biochemia ekologiczna
- Biochemia eksperymentalna
- Biochemia ogólna i żywności
- Biochemia roślin
- Biochemia zwierząt
- Bioinformatyka
- Biologia molekularna
- Biologia wybranych grup mikroorganizmów
- Enzymologia
- Enzymologia i techniki biochemiczne
- Ewolucyjne aspekty symbiotycznego wiązania azotu
- Fizjologia prokariota
- Genetyka i biologia molekularna organizmów prokariotycznych
- Informatyka
- Jak mikroorganizmy nadają formę światu
- Metodologia analizy genomów
- Microbiology of soil and plants
- Mikrobiologia
- Mikrobiologia gleb
- Mikrobiologia ogólna
- Mikrobiologia przemysłowa
- Mikrobiologia rolnicza
- Mikrobiologia środowiskowa
- Mikroorganizmy w rolnictwie
- Nowe podejście badawcze, a rewolucja w mikrobiologii
- Podstawy mykologii
- Podstawy mykologii środowiskowej
- Problemy i metody nowoczesnej diagnostyki mikrobiologicznej
- Przemysłowe wykorzystanie mikroorganizmów
- Regulacja metabolizmu
- Środowiskowe i technologiczne procesy mikrobiologiczne
- Technologie informacyjne
- Wstęp do bioinformatyki
- Wybrane techniki analiz proteomicznych
Materiały do ćwiczeń (Biotechnology)
Do ćwiczeń z enzymologii dla studentów pierwszego oraz drugiego stopnia studiów na wszystkich kierunkach zalecamy „Praktikum z enzymologii” wydanie II poprawione pod redakcją dr hab. Jolanty M. Dzik. Wydawnictwo SGGW 2017.
Wzory sprawozdań
Godziny konsultacji
Godziny konsultacji pracowników KBiM ZIMA 2024/2025
Otwarte laboratoria
Godziny pracy pracowników
BHP
Ćwiczenia z biochemii
Właściwości aminokwasów i białek
Reakcje charakterystyczne węglowodanów
- Octan miedzi
- Skrobia
- 1-Naftol
- Miedzi (II) siarczan 5, CuSO4x5H2O
- Żelaza (III) chlorek 6, FeCl3
- Fruktoza
- Glukoza
- Kwas siarkowy (VI), H2SO4
- Kwas solny, HCl
- Jod krystaliczny
- Potasu jodek, KI
- Kwas mlekowy 80%
- Maltoza
- Sodu wodorotlenek, NaOH
- Orcyna
- Rezorcyna
- Sacharoza
- Sodu cytrynian
- Sodu wodorowęglan
- Glikogen
- Arabinoza
Badanie składników kwasów nukleinowych
- Line-EtOH acetonówka
- Sodu azotyn, NaNO2
- Chloroform
- Difenyloamina
- Żelaza (III) chlorek 6, FeCl3
- Kwas siarkowy (VI), H2SO4
- Kwas solny, HCL
- Hydroksyloaminy chlorowodorek
- Kwas nadchlorowy 70%
- Kwas octowy 80%
- Kwas sulfanilowy
- Sodu węglan, Na2CO3
- Sodu wodorotlenek, NaOH
- Orcyna
Rozdział i identyfikacja aminokwasów techniką bibułowej chromatografii podziałowej
Rozdział barwników roślinnych techniką cienkowarstwowej chromatografii adsorpcyjnej
Odsalanie roztworu białka metodą chromatografii sita molekularnego
- Sephadex G-25
- Albumina, frV
- Winian potasu sodu 4 hydrat
- Odcz_ Folina i Ciocalteu’a
- NaOH
- Na2CO3
- Kwas salicylowy
- KNO3
- CuSO4x 5H2O
Fotometryczne oznaczanie zawartości białka
Ilościowe oznaczenie kw. askorbinowego
- Acros_kwas szczawiowy
- POCH_DCiP
- POCH_FeCl3
- POCH_H2SO4
- POCH_HCl
- POCH_kwas askorbinowy
- POCH_NaOH
- POCH_odcz. Folina i Ciocalteu’a
- POCH_Potasu heksacyjanożelazian (III)
- POCH_TCA
Oznaczanie zawartości witaminy C w materiale roślinnym metodą miareczkową
Spektrofotometryczna metoda oznaczania grup karbonylowych
- K2HPO4 jednozasadowy
- KH2PO4 dwyzasadowy
- EDTA
- Etylowy alkohol 96%
- Etylu octan
- HCl
- KCl
- MgSO4
- Potasu azotan
- TCA
- Wapnia azotan 4, hydrat
- Chlorek guanidyny ≥99,5%,
- DNPH
- Fe EDTA
- Streptomycyna, sól siarczanowa
Spektrofotometryczna metoda oznaczania zawartości polifenoli w materiale roślinnym
Oznaczanie azotanów w siewkach roślin
- KH2PO4
- Ca(NO3)2
- CuSO4x 5H2O
- Cynku siarczan 7, hydrat
- H2SO4
- H3BO3
- KNO3
- Kwas salicylowy
- Manganu (II) chlorek 4, hydrat
- MgSO4
- NaOH
- Potasu azotan
- Sodu molibdenian 2, hydrat
- Żelaza (III) cytrynian
Czynniki warunkujące aktywność enzymów na przykładzie fosfatazy kwaśnej
- Amonu molibdenian 4, hydrat
- Kwas octowy 80%
- NaOH
- Sodu octan, hydrat
- 4-nitrofenylofosforan disodu 6, hydrat
- TRIS
Wyznaczanie stałej Michaelisa (Km), Vmax oraz określanie typu inhibicji aktywności fosfatazy kwaśnej
- Amonu molibdenian 4, hydrat
- Kwas octowy 80%
- NaOH
- Sodu octan hydrat
- 4-nitrofenylofosforan disodu 6, hydrat
- TRIS
Oznaczanie aktywności enzymów amylolitycznych
Oznaczanie aktywności proteolitycznej trypsyny
Oznaczanie aktywności aminotransferazy alaninowej
- 2-merkaptenol
- KH2PO4 jednozasadowy
- K2HPO4 dwzasadowy
- (NH4)2SO4
- EDTA
- HCl
- Izopropanol
- KOH
- Sacharoza
- TCA
- NADH
- Alanina
- PMSF
- TRIS
- 2-kwas ketoglutarowy
- LDH
Badanie szybkości hydrolizy lipidów mleka i oznaczanie aktywności lipazy trzustkowej
Spektrofotometryczna metoda oznaczania aktywności peroksydazy
- KH2PO4 dwuzasadowy
- KH2PO4 jednozasadowy
- Na2HPO4 · 12H2O
- H2O2
- KCl
- Kwas octowy 80%
- MgSO4
- NaH2PO4 · 2H2O
- Potasu azotan
- Sodu octan, hydrat
- Wapnia azotan 4 _ hydrat
- Roti-Quant
- Fe EDTA
- Gwajakol
- Pirogalol
- H2SO4
- PVP
- NaSO3
Oznaczanie aktywności dysmutazy ponadtlenowej i katalazy na żelu poliakrylamidowym
- Aceton
- Ryboflawina
- Line-EtOH acetonówka
- KH2PO4 jednozasadowy
- Na2HPO4 · 12H2O
- NaH2PO4 · 2H2O
- Gliceryna bezwodna
- H2O2
- HCl
- KCl
- MgSO4
- Potasu azotan
- Potasu heksacyjanożelazian (III)
- Wapnia azotan 4, hydrat
- Żelaza (III) chlorek 6, hydrat
- NBT
- Rotiphorese gel 30
- Roti-Quant
- TRIS
- APS
- Fe EDTA
- PVP
- Sól sodowa błękitu bromofenolowego do elektroforezy
Oznaczanie aktywności reduktazy azotanowej w siewkach roślin
Ćwiczenia z biologii molekularnej
Hybrydyzacja metodą Southerna
Izolacja DNA bakteriofaga M13
- 2-Propanol
- Agar
- Agaroza
- Bromek etydyny
- Chloroform
- EDTA
- Ekstrakt drożdżowy
- Etanol 96%
- GeneRuler 1 kb DNA Ladder
- Gliceryna bezwodna
- Glikol polietylenowy 6000
- Glukoza
- Izoamylowy alkohol
- Kwas octowy 99,5%–99,9%
- Kwas solny
- Octan amonu
- Pepton_Trypton
- RNaza
- ROTI®-Fenol do ekstrakcji kwasów nukleinowych
- SDS
- Sodu chlorek
- Sodu octan 3, hydrat
- Sodu wodorotlenek
- Sól sodowa błękitu bromofenolowego do elektroforezy
- TRIS
Izolacja DNA genomowego z roślin
- 2-Merkaptoetanol
- 2-Propanol
- Agaroza
- Bromek etydyny
- Chloroform
- CTAB
- EDTA
- Etanol 96%
- Gliceryna bezwodna
- Izoamylowy alkohol
- Kwas octowy 99,5%–99,9%
- Kwas solny
- Octan amonu
- PVP 40
- RNaza
- Sodu chlorek
- Sodu octan 3, hydrat
- Sól sodowa błękitu bromofenolowego do elektroforezy
- TRIS
Izolacja plazmidowego DNA, elektroforeza DNA w zelu agarozowym, trawienie restrykcyjne
- Agar
- Agaroza
- BamHI
- Bromek etydyny
- EDTA
- Ekstrakt drożdżowy
- Etanol 96%
- Gliceryna bezwodna
- Glukoza
- Kwas octowy 99,5%–99,9%.
- Kwas solny
- Octan amonu
- Pepton_Trypton
- RNaza.pdf
- SDS
- Sodu chlorek
- Sodu octan 3, hydrat
- Sodu wodorotlenek
- Sól sodowa ampicyliny
- Sól sodowa błękitu bromofenolowego do elektroforezy
- TRIS
- XhoI
Izolacja RNA z roślin
- 2-Propanol
- Agaroza
- Bromek etydyny
- Chloroform
- EDTA
- Etanol 96%
- Formaldehyd
- Formamid
- Gliceryna bezwodna
- MOPS
- Roti®-Aqua-Fenol do ekstrakcji RNA
- Sodu octan 3, hydrat
- Sól sodowa błękitu bromofenolowego do elektroforezy
- Tiocyjanian amonu
- Tiocyjanian guanidyniowy
Ligacja DNA, transformacja bakterii kompetentnych
- Agar
- Chlorek wapnia
- Ekstrakt drożdżowy
- Gliceryna bezwodna
- Glukoza
- IPTG
- Kwas solny
- Line-EtOH-acetonowka
- Magnezu chlorek 6, hydrat
- Manganu (II) chlorek 4, hydrat
- Octan potasu
- Pepton_Trypton
- pGEM®-T Easy
- Potasu chlorek
- Siarczan magnezowy
- Sodu chlorek
- Sodu wodorotlenek
- Sól sodowa ampicyliny
- T4 DNA ligaza
- X-ß-Gal
Nadprodukcja białka w systemie heterologicznym E. coli, oczyszczanie białka rekombinowanego, elektroforeza SDS-PAGE
- 2-Merkaptoetanol
- Amonu nadsiarczan
coomasie brillant blue R250 - Ekstrakt drożdżowy
- Etanol 96%
- Gliceryna bezwodna
- Imidazol
- IPTG
- Kwas octowy 80%
- Kwas solny
- Metanol
- Ni-NTA Agarose
- Pepton_Trypton
- SDS
- Siarczan kanamycyny
- Sodu chlorek
- TEMED
- TRIS
Reakcja PCR, izolacja DNA z zelu agarozowego
- Agaroza
- dNTP Mix
- EDTA
- GeneRuler 1 kb DNA Ladder
- Gliceryna bezwodna
- iTaq DNA Polymerase Kit
- Kwas octowy 99,5%–99,9%
- Sól sodowa błękitu bromofenolowego do elektroforezy
- TRIS
Western blot
- 2-Merkaptoetanol
- Amonu nadsiarczan
- Anti-Rabbit IgG (whole molecule)–Alkaline
- BCIP
- DMF
- EDTA
- Gliceryna bezwodna
- Glicyna
- Kwas solny
- Line-EtOH-acetonowka
- Magnezu chlorek 6, hydrat
- Metanol
- NBT
- ROTIPHORESE Gel 30 % (37,5 do 1)
- SDS
- Sodu chlorek
- Sól sodowa błękitu bromofenolowego do elektroforezy
- TEMED
- TRIS
- TRITON® X 100
- TWEEN® 20
Ćwiczenia z enzymologii
Otrzymywanie inwertazy-fruktohydrolazy β-D-fruktofuranozydów (EC 3.2.1.26) z drożdży i badanie jej właściwości
Oczyszczanie inwertazy z drożdży
- KH2PO4 jednozasadowy
- K2HPO4 dwuzasadowy
- DNS
- Potasu sodu winian
- Line-EtOH acetonówka
- Aceton
- Kwas octowy 80%
- NaCl
- Sacharoza
- Sodu octan bezwodny
- Sodu wodorotlenek
- Sodu wodorowęglan
- Roti-Quant
- DEAE–Cellulose
- SephadexG200
Oczyszczanie oraz badanie aktywności dehydrogenazy glutaminianowej
- 2-Mercaptoethanol
- Line-EtOH acetonówka
- KH2PO4 jednozasadowy
- Amonu siarczan
- HCl
- KCl
- KOH
- Magnezu siarczan siedmiowodny
- Amonu chlorek
- NADH
- Roti®-Quant 5x conc.
- TRIS
- α-Ketoglutaric acid disodium salt dihydrate
Wykorzystanie elektroforezy w warunkach denaturujących do analizy stopnia oczyszczania białek i wyznaczania ich masy cząsteczkowej
Inhibicja enzymatyczna
Badanie aktywnosci proteolitycznej podpuszczki oraz preparatu podpuszczkopodobnego
- Coomassie® Brilliant blue
- Sodu diwodorofosforan 2, hydrat
- di-Sodu wodorofosforan 12, hydrat
- Sól sodowa błękitu bromofenolowego do elektroforezy
- NaOH
- Glicyna
- HCl
- Kwas octowy
- Metanol
- Odczynnik Folina i Ciocalteu’a
- Sacharoza
- Sodu octan bezwony
- TCA
- Pepstatyna A
- Podpuszczka z żoładka cieląt
- Podpuszczka z Mucor miehei
- Rotiphorese® Gel
- Kazeina sodowa
- TEMED
- TRIS
- Amonu nadsiarczan
- Azocasein
- Czerń amidowa
Elektroforetyczna identyfikacja enzymów amylolitycznych i fosforolitycznych w tkankach roślinnych
- Kwas jabłkowy
- Kwas octowy
- Line-EtOH-acetonowka
- Starch, soluble
- Glicyna
- HCl
- Jod
- Potasu jodek
- NaCl
- NaOH
- Sodu octan bezwodny
- Wapnia chlorek
- Glikogen
- Rotiphorese® Gel 40
- TEMED
- TRIS
- Tetrahydrat soli disodowej α-D-glukozy-1-fosforanu
- Amonu nadsiarczan
Hydroliza skrobi przez unieruchomioną glukoamylazę
- Chitosan
- DNS
- Potasu sodu winian
- Starch, soluble
- Jod
- KJ
- Na2HPO4
- NaOH
- Amyloglucosidase
- Kwas cytrynowy 1, hydrat
Oczyszczanie kwasu fitynowego z ziarniaków zbóż technika chromatografii jonowyminnej
Basics of plant biochemistry and physiology